reklam
reklam
reklam
reklam

Tutuklu belediye başkanı Oya Tekin, Cumhuriyet’e konuştu: ‘Bu; çok derin bir temsiliyet yarası…’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
tutuklu-belediye-baskani-oya-tekin-cumhuriyete-konustu-bu-cok-derin-bir-temsiliyet-yarasi-0-SXVivtzN.jpg

Aziz İhsan Aktaş soruşturması kapsamında sekiz ay evvel tutuklanan Adana Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu ile birlikte belediye operasyonları kapsamında tutuklu bulunan 16 CHP’li belediye başkanı arasında “tek kadın belediye başkanı” olarak dikkat çekiyor.

Tekin, bugün Aziz İhsan Aktaş davası kapsamında mahkemeye çıkmadan evvel son açıklamalarını Cumhuriyet’e yaptı.

-Sekiz aylık tutukluluğunuzun akabinde bu hafta yargılandığınız dava başlıyor. Neler düşünüyorsunuz? Dava süreci için neler söylersiniz?

Dile kolay, sekiz aydır mahkemeye çıkacağımız bu anı bekliyoruz. Silivri’de o bir avuç gökyüzüne bakarken insan daima bugünü düşlüyor. Aslında şu an hissettiğim en baskın his kocaman bir nihayet. Zira aylardır herkes benim adıma konuştu; savcılar yazdı, dijital mecralar kurguladı, manzaralar servis edildi… Ancak birinci sefer, karar mercii gerçekleri benim ağzımdan duyacaklar. Bir hukukçu olarak mahkeme salonlarını güzel bilirim. Artık sanık sandalyesinde oturacak olmak işin en buruk, en öğretici ironisi. Tekrar de o kürsüye bir hatalı mahcubiyetiyle değil, haklılığın verdiği o sarsılmaz sakinlikle çıkacağım. O gün yalnızca kendimi ya da eşimi değil, aylardır iradesine ipotek konulmaya çalışılan Seyhan halkını da savunacağım. 200 sanıklı bir evrak olduğu için uzun bir maratona girdiğimizin farkındayım. Umuyorum ki yargılanma süreci daha fazla uzamadan adalet yerini bulacak. Bu süreçte geceleri gündüzlerine karışacak, tutuklu ailelerine, gazetecilere, avukatlara, mahkeme heyetine, savcılara kolaylıklar diliyorum.

2024 Ekim’inde başlayan belediye operasyonları kapsamında tutuklanan 16 belediye başkanı arasından tek kadın lider sizsiniz. Bu mevzuda neler söylemek istersiniz?

Bu mevzu beni yaralayan bir husus oldu. 16 belediye başkanı arasından tek kadın olmam istatistiksel olarak anlaşılabilir bir durum. Türkiye’de aday gösterilen bayan belediye lider oranı %10 civarındayken; seçilen kadın belediye başkanı oranının bunun da altında olduğunu hatırlıyorum. Aslında beni en çok yaralayan şey tam da bu; problem yalnızca benim şahsi durumum değil, çok derin bir temsiliyet yarası. Türkiye üzere bayan siyasetçinin her adımının büyüteçle izlendiği bir iklimde, o yüzde 10’luk dar patikadan binbir emekle geçip gelmişken bu türlü bir ithamla karşılaşmak insanı sahiden kalbinden vuruyor. Tek derdim, o tırnaklarımızla kazıyarak inşa ettiğimiz öncü olma mirasını korumak ve kimseye ‘Bakın bayanlar gelince bu türlü oluyor’ dedirtmemek. Pak belediyecilik vizyonuyla yola çıkıp yolsuzluk üzere bir suçlamayla sekiz aydır tutuklu kalmak, en çetin imtihan. Ancak biliyoruz ki hakikatin bir huyu vardır; er ya da geç gün yüzüne çıkar. Omuzlarımdaki o ağır sorumluluk duygusu, bir yandan da en büyük direnç kaynağım. Bayan dayanışması 8 aydır tutsak edildiğim Bayanlar Koğuşunda çok daha somut bir hal aldı.

Son devirde toplumsal medya hesabınızdan cezaevi kaidelerine ait yaptığınız paylaşımlar epeyce ilgi görüyor. Koğuşunuzdaki pek çok kişi tahliye edilirken bir periyot, protestolarda tutuklanan bayan öğrencilerle de birebir koğuşu paylaşmıştınız. Onlarla hala irtibat kuruyor musunuz?

Düşünsenize; 35 yıllık bir hukuk mesleğiniz, yönettiğiniz koca bir belediye, sıcak bir yuvanız ve çocuklarınız var… Sonra bir sabah uyanıyorsunuz ve kendinizi hayatınızda asla duyamayacağınız onlarca öykünün, yüzlerce farklı acının tam ortasında buluyorsunuz. Nitekim çok sarsıcı bir tecrübe. Saraçhane protestoları nedeniyle tutuklanan o pırıl pırıl gençler bizlerleydi; birinci geldiklerinde sahiden de sudan çıkmış balık üzereydiler. Yaşadıklarını başta bir sinema sahnesi üzere algıladılar, kabullenmekte zorlandılar. Lakin günler aylara dönüştükçe, o “geçicilik” hissi yerini derin bir ümitsizliğe bıraktığı anlar oldu. Cezaevi psikolojisi çok git gellidir; bazen saatin geçmek bilmediği o sıkıntı anlarda birbirimize omuz vererek, dışarıdaki uğraş hissinden beslenerek ayakta kaldık. Onlarla bağımız hiç kopmadı, hâlâ avukatlar aracılığıyla selamlaşırız. Davalarını da hala takip ediyorum, 72 gün tutuklu kaldıkları davadan da geçtiğimiz günlerde beraat etmişler. Çok yaşanmışlığın, çekilen bu kadar sancının boşa gitmeyeceğine dair sarsılmaz bir inancım var. Bu sekiz ayın yalnızca takvimden koparılan yapraklar üzere kaybolup gitmesine müsaade veremezdim; bu yüzden içeride şahit olduğum o sessiz çığlıkları, o gizli öyküleri kağıda dökmeye başladım. Yazdıklarıma gelen o samimi yansılar ve insanların bu öykülere gösterdiği ilgi, bana sadece bir belediye başkanı olarak değil, bir insan olarak da hakikat yolda olduğumu hissettiriyor.

Sizin üzere tutuklu olan birtakım belediye liderlerinin içeride saz çalmak yahut bol bol okuma yapmak üzere yeni alışkanlıklar edindiğini öğrendik. Elbet tutukluluk hali hiç kimse için verimli bir dönem değil lakin sizin kazandığınız yeni alışkanlıklar yahut ilgi duymaya başladığınız farklı alanlar oldu mu?

Belediye’deki sorumluluğum, telefon trafiği, ziyaretler derken; şöyle sakin bir vakit bulmak neredeyse imkânsızdı. Artık ise hayli boş vaktim var bu zarurî duraklamayı bir çeşit zihinsel sığınağa dönüştürmeye çalışıyorum. . En büyük rutinimiz ve sevinç kaynağımız her akşam koğuştaki kız arkadaşlarımla TRT 2’nin karşısına geçmek oldu. Sahiden o kadar hoş sinemalar yakalıyoruz ki… TRT 2’nin yıllardır o dengeli ve kaliteli çizgisini bozmadan devam etmesinde emeği geçen herkese buradan içten bir teşekkür göndermek istiyorum. Bize bu gri duvarlar ortasında farklı dünyaların kapısını açıyorlar. Evvelce vakit fukaralığından elimi süremediğim o kalın kitapları devirmek, her akşam kaliteli bir sinemayla günü kapatmak, bir nebze de olsa “normal” hayata tutunmamızı sağlıyor. Yani evet, burası verimli bir yer değil fakat ben bu süreci, dışarıya daha donanımlı ve ruhu dinlenmiş bir bayan olarak çıkmak için bir “yenilenme” fırsatına çevirmeye kararlıyım.

Cumhuriyet

The post Tutuklu belediye başkanı Oya Tekin, Cumhuriyet’e konuştu: ‘Bu; çok derin bir temsiliyet yarası…’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri