reklam
reklam
reklam
reklam

Kuantum bilgisayarı yarışı. IBM’den 10 milyar dolarlık yatırım

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
1911 yılında kurulan şirket, bugüne kadar 90’dan fazla kuantum sistemi geliştirdiğini ve bu sayının rakiplerinin toplamından fazla olduğunu belirtti. IBM, 2029 yılına kadar birinci büyük ölçekli ticari kuantum bilgisayarı hizmete sunmayı hedefliyor.

Klasik bilgisayarlar bilgiyi sadece 0 yahut 1 kıymetini alabilen “bit”ler üzerinden işlerken, kuantum bilgisayarlar birebir anda hem 0 hem de 1 durumunda bulunabilen “kübit”leri kullanıyor.

Bu sayede kuantum bilgisayarların çok sayıda mümkünlüğü eş vakitli olarak değerlendirebildiği ve teorik olarak günümüzün en güçlü harika bilgisayarlarından çok daha yüksek süreç kapasitesine ulaşabileceği belirtiliyor.

Ancak mevcut kuantum bilgisayarlar yüksek yanılgı oranları nedeniyle araştırma laboratuvarlarının dışındaki uygulamalarda şimdi emniyetli formda kullanılamıyor.

IBM, geliştirmeyi planladığı yeni sistemlerle bu kusur problemini aşmayı ve sıhhat kesiminde yeni moleküllerin keşfi, gelişmiş algoritmaların geliştirilmesi ve yeni materyallerin bulunması üzere alanlarda ilerleme sağlamayı amaçlıyor.

Şirket, 10 milyar dolarlık yatırımın araştırma faaliyetleri, yeni tesisler, paydaşlıklar ve muhtemel satın almalarda kullanılacağını bildirdi. Açıklama, IBM ile ABD Ticaret Bakanlığı’nın geçen hafta ABD’de sadece kuantum çip üretimine odaklanacak “Anderon” isimli yeni bir fabrika kurulması için niyet mektubu imzalamasının akabinde geldi.

Projeye, 2022 yılında dönemin ABD Başkanı Joe Biden döneminde çıkarılan CHIPS Yasası kapsamında federal teşviklerle 1 milyar dolar aktarılması planlanırken, IBM de birebir ölçüde yatırım yapacağını duyurdu.

KUANTUM YARIŞI

Kuantum bilişim alanında global rekabet giderek sürat kazanıyor. Fransa kısa mühlet evvel kuantum ve yarı iletken teknolojilerine 1,7 milyar dolarlık yatırım açıklarken, Almanya, Çin, İngiltere ve Kanada da bu alanda kıymetli yatırımlar gerçekleştiriyor.

Danışmanlık şirketi McKinsey & Company, kuantum teknolojilerinin 2035 yılına kadar global iktisatta 2,7 trilyon dolarlık bedel yaratabileceğini öngörüyor. ABD’de ise Google ve Microsoft da kuantum bilişim alanında değerli atılımlar gerçekleştirmek için yarışıyor.

NTV

The post Kuantum bilgisayarı yarışı. IBM’den 10 milyar dolarlık yatırım first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri