- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Uzun yolda direksiyon sallıyor. 25 yaşında, 1,63 boyunda; saatlerce yol gittiği TIR ise 4 metre yüksekliğinde, 18 metre uzunluğunda. TIR’ın içinden paylaştığı videolarla sosyal medyada ilgi çeken Vildan Çelik, erkek egemen bir meslekte var olmanın ne demek olduğunu anlatıyor. Çelik geçen mayıstan beri kilometrelerce yol yapıyor, bir yandan da mesleğiyle ilgili hevesli kadınları cesaretlendiriyor.
25 yaşında tek başınıza binlerce kilometre yol yapıyorsunuz. Bu size nasıl hissettiriyor?
Yolculuk sırasında daha çok düşünüyorum. Geleceği planlıyorum, yalnız kaldığım zaman motivasyonum daha iyi oluyor, daha sağlıklı düşünebiliyorum. Hiçbir zaman bu durum beni tedirgin etmedi. Yollarda ya da park alanlarında bir sıkıntı da yaşamadım. Genel olarak bu yalnızlıktan mutluyum. Zaten hep isterdim kimse işime müdahale etmesin, tek olayım, yalnız olayım, kafam rahat olsun. Yolculuk sırasında çok müzik dinlemem.
Nasıl bir hat üzerinde gidip geliyorsunuz?
Normalde Türkiye’nin her yerine gidiyorum ama genelde Aksaray-İstanbul, Ankara-İstanbul olarak çalışıyorum. Otomotiv parçaları
ya da tekstil parçaları taşıyorum.
TIR şoförü olmaya nasıl karar verdiniz?
Bir anda karar verdim. Yola bir Avrupa hayaliyle çıktım. En büyük tepkiyi ailem verdi, yapabileceğime asla inanmadılar. Zamanla en büyük destekçilerim de yine onlar oldu. Arkadaşlarım da başta inanmadı. Hatta arkamdan “Sadece anlatıyor, hayal kuruyor” gibi şeyler söylendiğini bile duydum. Ama ben yaptım ve mutlu oldum. Sonunda her şey, söylenenlerin tam tersine gelişti.
Erkek egemen bir meslekte çalışmanın zorlukları neler?
Yan açıp kapatma (yükün taşındığı dorsenin komple açılması) sırasında iki bel kemiğim kaydı, fizyoterapistle düzelttirdim. Bu işin gerçekten ağır ve çok yorucu bir tarafı var. Bunun erkekler için bile ağır bir iş olduğunu düşünüyorum, onların yorgunluğunu da görüyorum. Bu işe giren birçok genç adam dayanamayıp bıraktı. Bazen ben bile kendime şaşırıyorum. Ama yapılıyor. Kendimi ‘Ben güçlüyüm, yaparım’ diye motive ediyor ve devam ediyorum. Arabam defalarca arıza verdi, yolda kaldığım, viyadüğün ortasında lastiğimin patladığı anlar yaşadım.
Karşılaştığınız insanların yaklaşımı nasıl? TIR büyük araç, siz de minyon görünüyorsunuz…
Evet, boyum 1,63. Genelde amcalar çok şaşırıyor, tebrik ediyorlar, el kol hareketleriyle, mimikleriyle benimle iletişim kuruyorlar. Teyzelerse önce el sallamaya çekiniyor. Sonra ben el sallıyorum, karşılıklı gülüşmelerle, güzel tepkiler alıyorum. En büyük tepkileri Ankara’daki Toptancılar Sitesi’nde aldım. Herkes bağırışlarla, coşkuyla karşıladı beni. Yolda çok güzel tepkiler alıyorum ya.
Gelecekte bu meslekte devam etmeyi düşünüyor musunuz?
Hayalim Avrupa’ya yerleşmek ve bu işi orada sürdürmek. Tabii anne olduktan sonra işi bırakmayı düşünüyorum.
‘Toka hastasıyım’
Hayatınızda biri var mı, TIR şoförü olmanıza yaklaşımı nasıl?
Geçen hafta sözlendik, haziran-temmuz gibi de düğün yapmayı düşünüyoruz. Bu işi ona ilk söylediğimde geçiştirdi, “Tamam, yaparız ederiz” dedi. O askerdeyken ben ehliyetlerimi aldım, askerden geldikten sonra o da ehliyetlerini aldı. O da TIR şoförü. Yani bu işe aslında birlikte başladık. Şu anda Avrupa’ya çalışıyor. İleride birlikte yolculuk yapmayı, çift şoför ve eş olarak devam etmeyi düşünüyoruz. Yoldayken sürekli arayıp güvende miyim diye sormaz. Apple’ın Konum Bul uygulaması ikimizde de açık. Ulaşamazsa uyuduğumu bilir, mesaj bırakır, ben de dönerim.
Sosyal medyada TIR içinden içerikler üretme fikri nasıl oluştu?
Normalde sosyal medyayı aktif kullanan biri değildim. İşe ilk girdiğim dönemde bir eğitim videosu paylaştım. Video beklediğimden çok izlendi ve insanların dikkatini çekti. Ardından bu işle ilgili çok soru gelmeye başladı, “Nasıl başladın”, “Eğitimi nereden aldın” gibi. Elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Özellikle kadınlardan gelen sorulara ağırlık veriyorum. Çünkü TIR ortamı genelde erkeklerden oluşuyor ve erkekler bir şekilde bilgiye ulaşabiliyor. Kadınlaraysa çoğu zaman ya hiç cevap verilmiyor ya da “Yapma, yapamazsın” gibi tepkiler veriliyor.
Ne tip içerikler üretiyorsunuz?
Genelde yolculuk sırasında belli bir noktada kamerayı açıp gideceğim yere kadar kaydı sürdürüyorum. Paylaşımlarımın büyük bölümü yolculuk videolarından oluşuyor. TikTok gibi platformlarda zaman zaman canlı yayın da açıyorum. Yeni aracıma geçtiğim için henüz çok dekore edemedim ama önceki TIR’ım tokalarla, kişisel eşyalarla doluydu. Toka hastasıyım, araçta küçük ayıcık gibi oyuncakları da seviyorum. Makyaj videolarıysa kendimi iyi hissetmek için. Güne başlarken makyaj yapıyorum, bu bana iyi geliyor. “Zaten yoldasın, neden makyaj yapıyorsun” diyenler oluyor ama kulak asmıyorum.
‘Kadınların enerjisinden bu işi yapabileceklerini anlıyorum’
“Ben de yapabilir miyim” diye yazan kadınlara ne söylüyorsunuz?
İstedikten sonra her şey yapılır diyorum. Ama herkese de bu güveni vermek istemiyorum, çünkü başına bir şey gelirse kendimi kötü hissederim. Yine de bazı kadınların enerjisinden, konuşmasından o hissi alabiliyorum, gerçekten bu işi yapabileceklerini anlayabiliyorum. Geçenlerde bir kadın yazdı. Babası eskiden TIR şoförüymüş ve TIR’da vefat etmiş. Kendisi de bu işi yapmak istiyormuş ama çevresi tarafından korkutulmuş, tesislerde başına neler gelebileceğini anlatmışlar. Bana yazdı, cevap verdim, “Abla öyle olmaz” dedim. Sonra sesli aradım ve “Abartıldığı gibi bir durum yok, istedikten sonra başarırsın, yaparsın” dedim.
‘Ehliyet yetmiyor’
TIR şoförü olmak için hangi ehliyetler gerekiyor?
Öncelikle kamyon ehliyeti, yani C sınıfı ehliyet almak gerekiyor. C ehliyeti olmadan TIR ehliyetine başvurulamıyor.
C ehliyetinin ardından sürücü kursunda CE sınıfı ehliyet alınarak TIR kullanma yetkisi kazanılıyor. Ama yalnızca C ve CE ehliyetleri yeterli değil. Yapılan taşımaya göre SRC 3 veya SRC 5 belgeleri, psikoteknik raporu ve sürüşle mola sürelerini takip eden dijital takograf kartı da zorunlu. Psikoteknik olmadansa işe alım yapılmıyor.
Hürriyet
The post “Kendimi ‘Ben güçlüyüm, yaparım’ diye motive ediyorum” first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...