reklam
reklam
reklam
reklam

HÜRJET -21 Derecede Uçtu!

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
hurjet-21-derecede-uctu-0-M6XUR7i7.jpg

Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki ulusal teknoloji atılımının en kıymetli projelerinden biri olan HÜRJET soğuk hava testi sürecini muvaffakiyetle tamamlayarak kritik bir eşiği daha aştı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendisleri tarafından geliştirilen Türkiye’nin birinci jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET, Erzurum’un dondurucu kış koşullarında, sıfırın altında 21 dereceye varan sıcaklıklarda şiddetli bir imtihandan geçti. Bu testlerin muvaffakiyetle sonuçlanması, projenin seri üretim ve ihracat amaçlarına giden yolda atılmış dev bir adım olarak kayıtlara geçti.

HÜRJET Soğuk Hava Testi Neden Erzurum’da Yapıldı?

Bir hava aracının operasyonel kabiliyetini kanıtlaması için yalnızca ülkü şartlarda değil, en şiddetli iklim ve coğrafik koşullarda da vazife yapabildiğini göstermesi gerekir. Bu nedenle, HÜRJET soğuk hava testi için stratejik bir lokasyon olarak Erzurum seçildi. Kış aylarında Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden biri olan Erzurum, sahip olduğu düşük sıcaklık bedelleri ve yüksek irtifa ile uçak sistemlerinin hudutlarını zorlamak için doğal bir test laboratuvarı ortamı sunmaktadır. Çok soğuk hava, bir uçağın motor, hidrolik, aviyonik sistemleri ve hatta yapısal materyalleri üzerinde önemli baskılar oluşturabilir. Motorun birinci çalıştırma anından uçuş sırasındaki performansına, iniş ekiplerinden denetim yüzeylerine kadar her bir bileşenin bu dondurucu şartlarda problemsiz çalışması hayati ehemmiyet taşır. TUSAŞ, HÜRJET’in iki prototipini bu kuvvetli şartlarda test ederek, uçağın küresel pazarlarda her türlü iklim kuralına hazır olduğunu kanıtlamayı hedeflemiştir.

Test Süreci Nasıl İlerledi?

Erzurum’daki test süreci, iki ana kademeden oluştu: yer ve uçuş testleri. Birinci olarak, uçak gece boyunca dondurucu soğukta bekletilerek tüm sistemlerinin iklim şartlarına büsbütün maruz kalması sağlandı. Sabahın erken saatlerinde, sıfırın altında 21 dereceye ulaşan sıcaklıklarda yer testlerine başlandı. Bu basamakta mühendisler, motorun meselesiz bir biçimde çalıştırılması, aviyonik sistemlerin (elektronik uçuş ve misyon sistemleri) reaksiyon mühletleri, hidrolik sistemlerin basınç pahaları ve uçağın yapısal bütünlüğü üzere kritik bilgileri ayrıntılı bir biçimde tahlil etti. Bu testler, uçağın en temel işlevlerinin en güçlü kaidelerde dahi kusursuz işlediğini doğrulamak için yapıldı. Yer testlerinin muvaffakiyetle tamamlanmasının akabinde, HÜRJET gökyüzü ile buluşarak uçuş testlerini gerçekleştirdi. Yüksek irtifada ve dondurucu soğukta yapılan bu uçuşlar sırasında, uçağın aerodinamik performansı, motor gücü ve hareket kabiliyeti üzere özellikleri değerlendirildi. Pilotlar tarafından gerçekleştirilen hareketler, uçağın soğuk havada rastgele bir performans kaybı yaşamadığını net bir formda ortaya koydu.

hurjet-21-derecede-uctu-1-gdX5Okdn.jpg

Test Sonuçlarının Manası: Seri Üretim ve İhracat

HÜRJET’in Erzurum’daki dondurucu imtihandan tam not alması, projenin geleceği için büyük bir mana taşıyor. Bu muvaffakiyet, uçağın tasarım ve mühendislik açısından olgunluğa ulaştığını ve artık seri üretim için önündeki en kıymetli mahzurlardan birini aştığını gösteriyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki T-38 uçaklarının yerini alması planlanan HÜRJET için seri üretim hazırlıkları bu başarılı testlerle birlikte daha da sürat kazanacaktır. Bununla birlikte, bu testlerin en kıymetli çıktılarından biri de uçağın ihracat potansiyelini güçlendirmesidir. Milletlerarası pazarda bir uçağın rekabet gücünü belirleyen en kıymetli faktörlerden biri, farklı coğrafyalardaki kuvvetli operasyonel kaidelere ahenk sağlayabilmesidir. HÜRJET’in bu başarısı, potansiyel alıcı ülkelere uçağın güvenilirliği ve dayanıklılığı konusunda somut bir ispat sunmaktadır. Bilhassa İspanya ile imzalanan ihracat mukavelesinin akabinde, bu test sonuçları TUSAŞ’ın elini memleketler arası arenada daha da güçlendirecektir.

Bugüne kadar 400’e yakın sorti gerçekleştiren HÜRJET projesi, TUSAŞ’ın üretim kapasitesini de artırma maksadını beraberinde getiriyor. Şirket, oluşturulacak geniş tedarikçi ağı ile ayda 3 uçak üretim kapasitesine ulaşarak hem yurt içi muhtaçlığı karşılamayı hem de ihracat taleplerine süratle cevap vermeyi planlıyor.

HÜRJET’in Teknik Özellikleri ve Vazife Tanımları

Tek motorlu ve tandem (art arda) kokpitli bir dizayna sahip olan HÜRJET, çağdaş pilot eğitiminin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiştir. Uçağın temel vazifeleri ve özellikleri şunlardır:

• İleri Düzey Jet Eğitimi: Pilot adaylarının F-16, F-35 ve Ulusal Muharip Uçak KAAN üzere 5. jenerasyon savaş uçaklarına geçişini kolaylaştıracak çağdaş bir eğitim platformu sunar.
  • Harbe Hazırlık Eğitimi (LIFT): Gerçek mühimmat ve sensörlerle donatılarak pilotların savaş senaryolarına en yakın formda eğitilmesini sağlar.
  • Hava Devriyesi (Silahlı): Hafif taarruz ve silahlı keşif vazifeleri için kullanılabilir.
  • Akrobatik Şov Uçağı: Türk Yıldızları üzere akrobasi timlerinin gereksinimlerini karşılayacak üstün hareket kabiliyetine sahiptir.

HÜRJET, 1.4 Mach sürate ulaşabilmekte ve 45.000 feet (yaklaşık 13.7 km) irtifaya çıkabilmektedir. Çağdaş cam kokpiti, kaska monteli nişangah sistemi ve gelişmiş aviyonikleri ile pilotlara yüksek durumsal farkındalık sunmaktadır. Bu özellikleriyle HÜRJET, sınıfında dünyanın en argümanlı uçaklarından biri olmaya adaydır. Erzurum’da elde edilen bu muvaffakiyet, yalnızca bir uçağın testi değil, tıpkı vakitte Türkiye’nin havacılık ve uzay endüstrisindeki kararlılığının ve mühendislik kabiliyetinin bir göstergesidir.

Peki, HÜRJET’in bu başarısı hakkındaki sizin görüşleriniz neler? Niyetlerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!

Shiftdelete

The post HÜRJET -21 Derecede Uçtu! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri