reklam
reklam
reklam
reklam

CHP’li Kart cumhuriyet ve demokrasinin tasfiyesinde son basamağa gelindiğini söyledi: OHAL tehlikesi var

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

– Kemal Kılıçdaroğlu için daha evvel “edilgen bürokrat” derken bugün “görevli bürokrat” kavramını kullanıyorsunuz. Bu süreci anlatır mısınız?

Benim için siyasi kırılma Başbakanlık’ın 2012/15 sayılı “Madenlerin, meraların, ormanların devranı, tahsisi Başbakanlık’a bağlanmıştır” genelgesiyle oldu. Bir genelgeyle anayasa ve başka ilgili mevzuatlar askıya alındı. Ben Danıştay’a iptal için dava açtım fakat temel olan CHP’nin dava açmasıydı. Üç sefer uyardım fakat Seçim ve Hukuk İşleri’nin gerek görmediği söylendi. Beşli çete ile gayretten kelama edip, onların yolunu açacak bir düzenlemeye itiraz edilmemesi benim için birinci kırılma oldu.

– Eylem ve telaffuz farkı mı ortaya çıktı?

Tabii, telaffuz ile hareketler bağdaşmıyor. 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne geldiğimizde tekrar Erdoğan kazandı, bu 15 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasaya nazaran “Bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesiyle milletvekilliği sıfatı düşer”. TBMM Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, evvelki cumhurbaşkanı ve AKP Parti Meclisi’nin sorumluluğu olduğu için tümüne yazılı olarak başvurdum. Zira Erdoğan 30 Ağustos’a kadar istifa etmedi, hem başbakanlık hem AKP Genel Başkanlığı hem de cumhurbaşkanlığı yaptı.

– CHP kurumsal alarak hal almadı mı?

Benim ısrarım üzerine Meclis çalıştı. Fakat o toplantıda mevzuyu benim takip etmeme karşın bana kelam verilmedi. Genel Başkan kamuoyuna bu mevzuda hiçbir açıklama yapmadı. Gelelim, Haziran 2015 seçimlerine… AKP çoğunluğunu kaybetti. Hükümeti kurma misyonu Kılıçdaroğlu’na değil, Davutoğlu’na verildi. Sonuç alır ya da alamaz lakin o misyon Kılıçdaroğlu’na verilmeliydi. Bu cumhurbaşkanını takdirine bağlı değil. Kemal Bey de talepte bulmadı. 45 gün istikşafi görüşme yapıldı. CHP’nin AKP ile koalisyon kurma arayışına girmesi kabul edilemezdi. Bu, kendi misyonunu inkar, AKP’ye hukuk ve demokrasi içinde hesap sormaktan vazgeçmesi manasına gelirdi.

– Kemal Bey Devlet Bahçeli’ye “Birlikte hükümet kuralım, Başbakan sen ol” daveti yapmıştı…

Bu siyasi ciddiyetsizliği gösterir. Evvel hükümeti kurma misyonunu almalı. Zira kendisine vazife verilmedi. Bunun yerine Türkiye’yi ekonomik ve siyasi manada müstemleke bir ülke haline getirme misyonunu üstlenen AKP ile koalisyon arayışına girerek AKP’ye meşruiyet verdi. 7 Haziran’dan sonra terör süreci başladı, Davutoğlu bunun vatandaşta AKP’ye yönelme eğilimi yarattığını söyledi ve AKP tekrar iktidar oldu.

– 2016’da milletvekili dokunulmazlıklarının toplu olarak kaldırılma sürecini ve CHP’nin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mayıs 2016’da biz parlamento dışındaydık. 24. devirden 37 milletvekilinin imzasıyla açıklama yaptık. Teröre dayanak veren milletvekili varsa elbette Genel Kurul’a gelir, her milletvekili belgesinin içeriğine nazaran “evet” yahut “hayır” der ancak toplu soruşturma olmaz, belgelerin hepsi birebir torbaya konmaz. Bu gerçekte HDP’ye siyasi operasyondu. Kemal Bey’le telefonda görüştüğümde, sırada CHP milletvekillerinin olduğunu, demokrasinin amaç alındığını söyledim. Anayasaya alışılmamış olmasına karşın terörle ilişkilendirildiği için “evet” diyeceklerini beyan etti. Şayet bir siyasetçi meramını anlatamıyorsa sorunu kendi yetersizliğinde aramalı. Kararlı ve inanç verecek biçimde içini doldurarak anlatabilmeli.

– Kemal Bey pişman olmadığını söylediğinde ne düşündünüz?

Hem Demirtaş’ın siyasi olarak yattığını söyleyeceksiniz hem de buna yol açmış olacaksınız. İnsanlık dışı bir tablo. Yıllarca memuriyet yaptığında kelam eden Kemal Bey edilgen bürokrat olma kabının dışına çıkamamış, önünü iliklemekten diğer bir şey yapmamış.

– 2017’de mühürsüz oyların geçerli sayılması ile ilgili hem CHP hem de siz dava açtınız. İki dava arasındaki fark nedir?

– Sizin açtığınız dava bu karara mi dayanıyordu?

Kemal Bey’den “Mühürsüz oyların sayılması yok kararındadır, ben evvel iç hukuku işleteceğim” diyerek yetki istedim. Sonraki gün CHP bana yetki verdi. Danıştay reddetti, temyize gittik, tebligatları şahsen takip ettim, 10 ayda bitecek süreci 45 günde bitirdim. Adalet Yürüyüşü’nün üçüncü gününde Kemal Bey ile görüştüm, anlattım, AİHM’ye müracaata gitmek için sadece uçak bileti istediğimi söyledim, alındı. Bir gün sonra Bülent Tezcan aradı ve vekaletimin alındığını söyledi. Kemal Bey’i aradım lakin geri dönüş yapmadı.

‘AİHM’DE ENGELLENDİM’

– Vekaletiniz sebep tam da AİHM’e gidecekken alındı?

Onlar benim aylarca süren iç hukuk süreçlerini 45 günde bitireceğime ihtimal vermediler. Bu iş ciddiyet kazanınca rahatsız oldular ve engellediler. Bana vekalet verdikleri gün Sami Selçuk’tan da hukukî görüş istemişler ve ikimizin birbirimizden haberi yok. Sayın Selçuk da benden daha güçlü biçimde memleketler arası örneklerle bilimsel görüş hazırlamış. Ben bunu toplumsal medyada bir teşekkür görüp araştırınca öğrendim. Raporu bir süre gizlediler. Bu bir suçüstü dokümanıdır. Ben bunu da 1.5 ay sonra AİHM’ye ulaştırdım.

– Genel Merkez madem üzerini örtecekti, sebep Sami Selçuk’tan bir çalışma yapmasını istedi?

Sayın Selçuk’un “Böyle bir dava açılamaz” diyeceğini düşündüler. Böylelikle benim argümanlarım dayanaksız kalacaktı. Kendi sorumluluklarını bertaraf etmeye yönelik bir teşebbüstü. Ben Strazburg’da AİHM’in eski başkanı ile görüştüm, her sayfanın sonunda “mükemmel” dedi lakin son sayfada rengi değişti, zira sonunda yalnızca Atilla Kart yazıyordu. “Benim de kişisel müracaat hakkım var” dedim lakin bunun zayıf bir münasebet olduğunu biliyordum. Gerçekten benim davam “taraf ve dava ehliyeti yoksunluğu”ndan kabul edilmedi.

– Yani siz azledilmeyip CHP ismine gitmiş olsaydınız sonuç farklı mı olurdu?

Benim ayaklarım yere basar, “Yüzde 100 davayı kazanırım” demedim fakat sonuç alma ihtimalim yüksekti. CHP’nin AİHM’e açtığı dava 4 ay, benim vekaletten azledildiğim için kendi adıma açmak zorunda kaldığım dava ise sekiz ay sonra sonuçlandı.

‘SUÇUN GÖBEĞİNDE’

– Genel Merkez sebep AİHM’in bakmadığı referandum üzerinden dava açtı?

Sonuç alma ihtimalinin çok zayıf olduğunu bile bile açtılar. “Nasılsa 2018’de yüzde 60’la iktidar olacağız, bu yetkileri kullanarak parlamenter sistemi inşa edeceğiz” dendi. Bu, hayal dünyası, ufuksuzluk. Kemal Bey, 2.5 milyon oyun çalınarak referandumun geçmesine iştirak etti, hem de asli iştirak. Yani cürmün göbeğinde, odağında. 2 ay sonra çıkıp Adalet Yürüyüşü yaptı. Haydi oradan. O yürüyüşte hükümet güvenlik tedbirleri aldı, yürüyüşe müsaade verdi. Bu, Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na “Türkiye’nin rejiminin değişmesinin, benim tek adam olmamın yolunu açtığın için sana minnettarım ve bu minnet borcumu da yürümene müsaade vererek ödüyorum” teşekkürüydü.

‘BİR KURGU DEVREDE’

– Hem geçmiş süreç hem de bugünkü mutlak butlan kararı ve akabinde yaşananları göz önüne aldığınızda nedir kelam ettiğiniz “görev”?

Aslında 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu’ndan itibaren Türkiye’de anayasal darbeler süreci başladı. Görünürde muhalefet vardı ancak gerçekte gölge boksu yapıldı. Benim için taşların yerine tam oturması Mayıs 2016 dokunulmazlıkların kaldırılması ve 2017 referandumu oldu. Tüm bu süreç Kemal Bey’in en baştan “görevli” olduğunu gösteriyor. Cumhuriyet ve demokrasinin tasfiye edilmesinin önündeki en büyük mani CHP’nin kurumsal kimliği. İktidara yürüyen CHP’de bir karışıklık yaratılması gerekti. Bu sebeple Bir kurgu devreye girdi ve Kemal Bey atanmış genel lider olarak geldi. Harikulâde kurultay yapmasının önünde pürüz yok fakat Kemal Bey’in CHP’de bir çatışma ortamı yaratma misyonu var. Kurultay yapma iradesi yok zira iradesi teslim alındı. AKP’nin çizdiği takvim neyse Kemal Bey onu uygulamakla yükümlü. CHP’nin etkisizleştirilmesi kurgusu üzerinden cumhuriyet ve demokrasinin tasfiyesinin son etabına geldik. Sonuçta vatandaşın seçme ve seçilme hakkı elinden alınıyor. Erdoğan kiminle yarışacağına kendi karar veriyor. Seçme ve seçilme hakkı yok edilirse demokrasi ismine geriye bir şey kalmaz.

‘TÜRKİYE MEŞRU DİRENME ORTAMINA GİRDİ’

– “Son aşama” dediniz, bir dahaki adım ne olur?

Türkiye yasal direnme ortamına girdi. Yasal direnme şiddete başvurmadan, zulme karşı direnme ve hak arayışıdır. İktidar burada provokasyonları önlemeden sorumludur ancak benim tasalarım var. Kemal Bey Özgür Bey’in yaptığı mitingleri “kışkırtma” olarak tanımlayarak iktidara jurnalledi. Böylelikle iktidarın dokunulmazlıkların kaldırılması teşebbüsüne takviye vereceğini de söylemiş oldu. Bu mitingler üzerinden yeni bir OHAL dönemi Türkiye’yi bekliyor.

– Nasıl bir OHAL dönemi bekliyor Türkiye’yi?

15 Temmuz 2016 hain darbe teşebbüsünden sonra 45 gün süreceği söylenen OHAL, üç yıla yakın sürdü. Yeni bir OHAL dönemi anayasal teminatların, temel hak ve özgürlüklerin askıya alınması, yeni bir fiili manadaki faşizan sürecin anayasal hale gelmesi demektir. Kemal Bey mitinglerle ilgili “kışkırtma” diyerek ihbarda bulunuyor, hükümetin OHAL duyurusuna dayanak vereceğini söz ederek AKP’nin önünü açıyor.

– Özgür Özel ve idaresi bu türlü bir ortamda ne yapmalı?

Sayın Özel, Erdoğan’ın 19 Mart 2025’te demokrasi treninden indiğini söyledi. Lakin bu yanlış, çünkü Erdoğan hiçbir vakit demokrasi trenine binmedi. Başkanı halk yaratır. Özgür Bey demokrasi kahramanı olma sürecini başlattı. Artık yükü daha ağır. Yönetimde Kemal Bey devrindeki oligarşik yapıya mahkum olmamalı. Bunu kendisine de yazdım. Zira o vakit değişim tezinde soru işareti oluyor. Arkadaşlarına yakınlığı olabilir, insanidir ancak bu yaklaşım devlet ve parti idaresi dışında tutulmalı.

‘SİYASET KURUMSALLAŞMADIĞI İÇİN LİDERİN VİZYONU ÖNEMLİ’

– Yeni parti kurmak yahut öteki bir partiye geçme noktasındaki fikriniz nedir, karşılık bulur mu?

Kurultay yapılmazsa iktidar 26 Temmuz’dan itibaren CHP’nin kapatılmasını Demokles’in kılıcı üzere elinde tutacak ve CHP’nin başında sallayacak. Çok kritik bir tablo. Bence Özgür Bey hakikat yapıyor. Bir yandan CHP’de kalma gayreti verirken diğer yandan başka parti seçeneklerini de masada tutuyor. Çaresiz olmamak, ortada kalmamak ismine yapılması gereken de bu.

Türkiye’de siyasetin görgüsü, kültürü, kurumsallaşması gerçekleşemedi. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi önderlerin kapasitesi ve vizyonuna nazaran şekilleniyor. Özgür Bey de toplumun ona verdiği önder olma vazifesini üstlenerek, o sorumlulukla, arkadaş kümesine mahkum olmadan yeni bir kurumsal yapı inşa etmeli. CHP’nin misyonunu üstelenen lakin bunu da genişleten bir yapı oluşmalı.

PORTRE

1954’te Konya Yeniceoba’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Hür avukat olarak çalıştı. Konya merkezli toplumsal çalışmalar ve dernek yapılanmaları içinde misyon üstlendi. Baro idaresinde misyon yaptı. 22 ve 23. periyotta CHP Konya Milletvekili seçilen Kart, parlamenter sistem terk edilerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin halka sorulduğu 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği referandumunu Anayasa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

Cumhuriyet

The post CHP’li Kart cumhuriyet ve demokrasinin tasfiyesinde son basamağa gelindiğini söyledi: OHAL tehlikesi var first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri