- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Teknoloji dünyasının en çetin rekabetine sahne olan akıllı telefon pazarında, 2025 yılı adeta tarihi bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti. Yıllardır birbiriyle kıyasıya bir yarış içinde olan iki teknoloji devi Apple ve Samsung, üretim sayılarında eşine az rastlanır bir formda berabere kalarak tepeyi paylaştı.
Gelişen teknolojiler, değişen tüketici alışkanlıkları ve global ekonomik dalgalanmaların gölgesinde geçen bir yılın akabinde ortaya çıkan bu tablo, daldaki dengelerin ne kadar hassas bir ip üzerinde yürüdüğünü gözler önüne seriyor.
Pazar tahlilleri ve data araştırmaları konusunda dünyanın en sağlam kaynaklarından biri olan TrendForce tarafından yayınlanan son rapora nazaran, 2025 yılında hem Apple hem de Samsung tam 239,8 milyon adet akıllı telefon üretimi gerçekleştirdi.
Bu kusursuz eşitlik, iOS ekosisteminin amiral gemisi ile Android dünyasının en büyük temsilcisi ortasındaki savaşın artık yeni bir boyuta evrildiğini kanıtlıyor. Samsung’un katlanabilir telefonlar ve yapay zeka entegrasyonlarıyla donattığı geniş eser yelpazesine karşı Apple; sadık kullanıcı kitlesi ve yenilikçi iPhone modelleriyle pazar hissesini muhafazayı, hatta rakibini üretim bandında yakalamayı başardı.
Küresel Üretim 1,25 Milyar Barajına Ulaştı
TrendForce’un dikkat çeken raporu sadece tepedeki bu eşi gibisi görülmemiş beraberliği değil, birebir vakitte pazarın genel durumunu da yansıtıyor. Araştırma şirketinin datalarına nazaran, 2025 yılı boyunca global ölçekte akıllı telefon üretimi 1,25 milyar adede ulaştı.
Tedarik zinciri krizlerinin ve geçmiş yıllardaki çip darboğazlarının büsbütün aşılmasıyla birlikte akıllı telefon sanayisi, kendi içindeki dinamiklerini tekrar kazanarak güçlü bir üretim hacmi sergilemiş durumda.
Yılın son çeyreğinde ise tablonun rengi, dönemsel beklentilere uygun olarak Apple lehine değişti. Klasikleşen sonbahar lansmanları ve yeni iPhone serisinin piyasaya sürülmesiyle birlikte üretim bantlarını tam kapasite çalıştıran Cupertino merkezli teknoloji devi, son çeyrekte 87 milyon adetlik devasa bir üretim hacmine ulaşarak bu devri açık orta başkan kapattı.
Yıl sonu tatil alışverişlerinin de tesiriyle Apple’ın bu dönemsel sıçraması, yıllık toplamda ezeli rakibi Samsung’u yakalamasındaki en büyük etken oldu.
Çinli Üreticiler Tepeyi Yakından Takip Ediyor
Apple ve Samsung’un çabucak ardında ise global pazardaki yüklerini her geçen gün artıran Çin merkezli teknoloji devleri yer alıyor. Liderliği paylaşan devlerin akabinde, 169,8 milyon adetlik güçlü üretim sayısıyla Xiaomi üçüncü sıraya yerleşti. Fiyat/performans odaklı stratejisini premium segment modellerle de destekleyen Xiaomi, pazarın en savlı oyuncularından biri olmayı sürdürüyor.
Listenin dördüncü sırasında 143 milyonluk üretim adediyle OPPO karşımıza çıkarken, onu 102 milyonluk üretimle Vivo takip ediyor. Bilhassa Asya ve Avrupa pazarlarında agresif büyüme stratejileri izleyen bu markalar, yenilikçi kamera teknolojileri ve süratli şarj tahlilleriyle tüketicilerin ilgisini canlı tutmaya devam ediyor.
Özetle 2025 yılı; Apple ve Samsung’un üretimde milimetrik bir beraberlik sağladığı, Çinli rakiplerin ise ortayı kapatmak için vites büyüttüğü son derece hareketli bir yıl olarak teknoloji tarihine geçti. Bu kıyasıya rekabetin, önümüzdeki devirde tüketicilere çok daha yenilikçi aygıtlar olarak yansıması bekleniyor.
Shiftdelete
The post Akıllı Telefon Pazarında Tarihi Beraberlik first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...