reklam
reklam
reklam
reklam

70 yaşında 168 çocuğu var! Tıp dünyasını alt üst etti… O, biyolojik bir mayın tarlası

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Emekli matematik öğretmeni Clive Jones’un evindeki şömine rafı, üç çocuğu ve dokuz torununa ait aile fotoğraflarıyla dolu; ancak Jones, bunun çocuklarının sadece küçük bir bölümünü temsil ettiğini söylüyor.

Çünkü Clive, bir sperm bağışçısı. Son 12 yılda, iddiasına göre, ülke çapında otomobiliyle seyahat ederek kadınlara ücretsiz sperm bağışında bulunarak 168 çocuğun babası olmuş.

Clive’in yaptığı hem hukuken hem de sağlık açısından risklerle dolu olsa da şaşırtıcı sayıda kadın riskleri görmezden gelmeye istekli görünüyor. Bunun en önemli sebebi ise Clive’in bu işi ücretsiz yapıyor olması.

GAZETEDE OKUDUKLARINDAN İLHAMLA BAĞIŞÇI OLDU

2014 yılında gazetede bir başka sperm donörü hakkında okuduğu bir haber, o zamanlar 50’li yaşlarının sonlarında olan Clive Jones’u kendi hizmetlerini sunup sunamayacağını araştırmaya yöneltti.

Clive, “Bazı bağışçıların sadece insanlarla cinsel ilişkiye girmek istediği anlaşılıyordu. Bu kesinlikle bana göre değildi. Ben sadece insanların hamile kalmasına yardımcı olmak istedim” dedi.

Clive fikrini karısıyla paylaştı; karısı başlangıçta bu fikirden memnun değildi ama Clive kararlıydı.

Çift yakın zamanda ayrıldı, ancak Clive Daily Mail’e verdiği demeçte iyi ilişkilerini sürdürdüklerini ve bunun sperm bağışlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Clive’ın ilk adımı, anne olmak isteyen kadınların sperm bağışçısı aradığı bir Facebook grubuna üye olarak profilini oluşturmak oldu. Profilinde uzun boylu, sağlıklı, aktif, üniversite mezunu ve zaten sağlıklı çocukları olduğunu belirten Jones, kısa süre içinde birçok kadından talep almaya başladı.

Clive, “Grupta profil resminiz oluyor ve kendiniz hakkında biraz bilgi veriyorsunuz. İnsanlar belirli bir günde belirli bir donör istediklerini yazıyorlar ve donör de yanıt veriyor” diye anlattı.

Profilini yayınladıktan birkaç gün sonra, Tamworth’daki evine çok yakın bir adresten ilk isteğini aldı. 12 yıl önce gönderilen bu mesaj, Clive’ın 58 yaşında ilk donör çocuğuna sahip olmasına yol açtı.

“İnsanlar gün ve saat belirterek bağışçı arıyor, ben de yanıt veriyorum” diyen Jones, bağış sürecini son derece basit bir yöntemle yürütüyor.

Donör sperm bir şırınga içinde veriliyor. Clive tek şartını ise şöyle anlattı:

“Kadınların yumurtlama kiti testi kullanmalarını istiyorum. Böylece yumurtlama döneminde olduklarını ve ayın en verimli zamanında olduklarını bilebiliriz; çünkü kimsenin vaktini boşa harcamak istemiyorum.”

BİR KADINA BEŞ KERE DONÖR OLDU

Clive’ın anne olmasına yardımcı olduğu kadınlardan bazıları, başka çocukları olması için de kendisiyle iletişime geçti. Kadınlar bunu, ilk çocuklarının kardeşlerinin de aynı babadan olması, akrabalık bağlarının var olması için yapıyordu.

Clive, “Bir kadın benim beş çocuğumu da yanında büyütüyor” dedi.

Daily Mail, bu kadınlardan bazılarıyla görüşerek onun bağış yoluyla çocuk sahibi olduğunu doğruladı.

70-yasinda-168-cocugu-var-tip-dunyasini-alt-ust-etti-o-biyolojik-bir-mayin-Z7KrdMI2.jpg

KONTROLSÜZ BAĞIŞ ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Clive bu durumu ‘başkalarına yardım etme’ arzusu olarak anlatsa da uzmanlara göre İngiltere’nin doğurganlık düzenleyicisi İnsan Döllenmesi ve Embriyoloji Kurumu (HFEA) tarafından belirlenen kuralların dışında yapılan denetimsiz sperm bağışı etik ve sağlık açısından endişeler doğuruyor.

Cleveland Clinic London’da görevli androloji uzmanı Dr. Rowland Rees, “Denetimsiz sperm bağışının ilk bariz tehlikesi enfeksiyon bulaşmasıdır” dedi ve ekledi:

“Düzenli kliniklerde (IVF merkezlerinde) bağışlanan spermler; HIV, hepatit, sifiliz (frengi) ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar için taranır. Jones gibi bireysel bağışçılarda bu taramalar yoktur. Bu hastalıklar anneye bulaşabilir, bebeğe geçebilir, düşük riskini artırabilir veya bebekte kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.”

Kliniklerde ayrıca bağışçının ailesindeki hastalık geçmişi (kanser, kalp hastalıkları, kistik fibrozis gibi) detaylıca incelenir. Kayıt dışı bağışlarda bu güvenlik ağı tamamen yoktur.

Dr. Ravina Bhanot, kliniklerde spermin özel işlemlerden geçirilerek (yıkama yöntemiyle) kalitesiz hücrelerden ve enfeksiyon taşıyabilecek sıvılardan arındırıldığını, evde yapılan basit yöntemlerde bu teknolojik temizliğin mümkün olmadığını söyledi.

Klinikler ayrıca katı bir yaş politikası uyguluyor; NHS’ye göre, düzenlenmiş kliniklerde sperm bağışı için yaş aralığı 18 ile 45 arasındadır.

Dr. Bhanot, “Yaşla birlikte azalan sadece kadınların doğurganlığı değildir, erkeklerin de doğurganlığı azalıyor. Çünkü yaş ilerledikçe spermdeki genetik mutasyon riski artar; bu da otizm, şizofreni ve düşük yapma riskini yükseltebilir” dedi.

KAZARA AKRABA EVLİLİKLERİ OLABİLİR

Clive gibi denetimsiz ve çok sayıda sperm bağışçısı, diğer son derece endişe verici sorunları da beraberinde getiriyor.

Hürriyet

The post 70 yaşında 168 çocuğu var! Tıp dünyasını alt üst etti… O, biyolojik bir mayın tarlası first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri