reklam
reklam
reklam
reklam

Türk tiyatrosunun büyük ismi Haldun Dormen, binlerce seveni tarafından uğurlandı: ‘Yaşam ustası’na veda

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
turk-tiyatrosunun-buyuk-ismi-haldun-dormen-binlerce-seveni-tarafindan-ugurlandi-yasam-ustasina-veda-J5YvJFqt.jpg

Türk tiyatrosunun usta ismi, oyuncu ve direktör Haldun Dormen, dün İstanbul’da son seyahatine uğurlandı. Kısa müddet evvel geçirdiği enfeksiyon nedeniyle kaldırıldığı hastanede 21 Ocak’ta hayatını yitiren Dormen için birinci olarak Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde veda programı düzenlendi. Haldun Dormen, Teşvikiye Camisi’ndeki cenaze merasiminin akabinde Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanında toprağa verildi.

Sahnelere, sanata adanmış 97 yıllık bir ömür… Bir düşünün, onlarca dostu, yüzlerce öğrencisi, binlerce seveni olan duayen bir sanatçıyı uğurlamak için kâfi büyüklükte bir salon var mıdır? Büyük ustayı son seyahatinde yalnız bırakmak istemeyen binlerce insan Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne sığmadı, merdivenleri doldurdu. Merdivenlerden sahneyi göremeyenler ise fuaye alanına ve dışarıya kurulan dev ekranlardan Dormen’i anlatan sevenlerini izlerken gözyaşlarını tutamadı. Muhsin Ertuğrul’a giden yollar Haldun Dormen’in 72 yıllık sanat hayatından fotoğraflarla donatıldı.

Sanatçının oğlu Ömer Dormen’le birlikte Göksel Kortay, Erol Evgin, Mustafa Alabora’nın da ortalarında bulunduğu usta sanatkarlar gözyaşlarıyla konuşma yaptı. Merasimin sunuculuğunu üstlenen oyuncu Halit Ergenç’in de gözleri her seferinde nemliydi. Ergenç, konuşacak isimleri davet etmeden evvel “yaşam ustası” olarak tanımladığı “hocasını” şu sözlerle anlattı: “Bugün pek çok sanatkarın sanatçı olmasında onun emeği var. Bugün burada sizin karşınızdaysam bu Haldun ağabey sayesindedir.”

‘CUMHURİYET ÂŞIĞIYDI’

Sanatçının oğlu Ömer Dormen, “Babam bir Cumhuriyet âşığıydı; Atatürk prensip ve ihtilallerine bağlı, gerçek bir vatanseverdi. Sanata bakışı da böyleydi. Gençlere tiyatro eğitimi vermesi bu anlayışın bir sonucuydu” sözlerini kullandığı konuşmasında, “Babam hayatı tabanına kadar, dolu dolu yaşadı. Eminim şu anda art sıralardan birine oturmuş bizi izliyordur ve içinden ‘Şekerim, çok uzundu’ diye geçiriyordur. Ölene kadar üretmenin ne demek olduğunu hepimize gösterdi. Ekim ayında onu ziyaret ettiğimde hâlâ bir Broadway müzikali yapma hayali vardı. Hayata sahiden inanarak, tutunarak hayal ederdi. Bir şeye inandı mı vazgeçmezdi. Bu, hayatla ve beşerlerle kurduğu bir itimat bağıydı. Annemle 60 yıl evvel ayrılsalar da birbirlerinin en kadim dostları oldular. O, biriyle bağ kurduysa asla bırakmazdı” dedi.

ALABORA’YA BÜYÜK DESTEK

Kültür, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda ismin yer aldığı veda merasiminde en çok takviye alkışını alan konuşmalardan birini Mustafa Alabora yaptı. Alabora, “Yüzlerce sanatçı hocasını, ben dostumu, İstanbul da beyefendisini kaybetti” dediği konuşmasında, yurtdışında ömrünü sürdürmek zorunda kalan, Dormen’in öğrencilerinden, oğlu Mehmet Ali Alabora’nın çok istemesine rağmen gelemediğini lisana getirdi. Alabora’nın “Dormen’in tabutuna son kere oğlum Mehmet Ali için dokunacağım” sözleri tüm salon ve salon dışındakiler tarafından uzun mühlet alkışlandı.

Törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Etimesgut Belediye Lideri Erdal Beşikçioğlu, tutuklu bulunan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney çelenk gönderen isimler ortasında yer aldı.

Öte yandan cenaze merasiminde usta oyuncu İzzet Günay kötülük geçirdi. Ambulansta tedavisi yapılan Günay’ın durumunun uygun olduğu öğrenildi.

‘TIYATRONUN IŞIĞI SÖNDÜ’

VEDA merasiminde konuşma yapan sanatkarlar şu sözleri kullandı:

GÖKSEL KORTAY: Tiyatromuzun ışığı söndü, karanlıkta kaldık. Bugün onu son sefer alkışlamaya, tiyatromuzun parlak yıldızı Haldun Dormen’i sonsuzluğa uğurlamaya geldik. Onu anlatmak, sayfalar dolusu kitaplar yazsanız bile mümkün değil. Hiç “keşke”si yoktu. En olumsuz anlarda bile derhal beyaz bir sayfa açar ve “Evet şekerim, artık ne yapıyoruz” kaygısı. Daima hayalleriyle, inancıyla ileriye yürürdü. Hayattaki her şeyini; konutunu, sofrasını, tiyatrosunu, bilgisini paylaşırdı. O konuşurdu, etrafındakiler alabilecekleri kadar hisselerini alırlardı. Çok sevdiği cümle “Yaparsın şekerim” idi. Bu cümlede Haldun Dormen’in bütün hayatı gizliydi: Hamaseti, pes etmeyişi, umut dolu dünyası… Geleceğe daima umutla bakar, hiç geriye dönmezdi. O, benim 70 yıllık dostum, kaygı ortağım, rol arkadaşımdı. O yollarda daima birlikte yürüdük. Hem rol arkadaşım hem ustamdı. Onu çok, çok özleyeceğim; daima özleyeceğim. Türk tiyatrosu babasını, ben ise en can dostumu kaybettim. Başımız sağ olsun.

‘ACIM PERÇİNLENDİ’

NEVRA SEREZLİ:
Türk tiyatrosunun başı sağ olsun. Onun Türk tiyatrosuna katkıları saymakla bitmez. Çok üzgünüm, çok şey kaybettim. Geçmişimi, hocamı, rol arkadaşımı, direktörümü, dostumu kaybettim. Mutluluğuma sebep olan insanı kaybettim. Metin’in (Serezli) öbür yarısını kaybettim. 13 yıldır çok büyük bir acı çekiyordum, artık acım perçinlendi.

‘ATATÜRK SEVDALISIYDI’

EROL EVGİN:
Lise çağlarımda Dormen Tiyatrosu’nun müdavimiydim. Haldun Dormen’e hayrandım. 1979 sonbaharında artık ünlenmiştim. Hükümran Bostancı gelip, ‘Bir müzikal yapmak istiyoruz, oynamak ister misin’ dedi. Haldun Dormen’in ismini duyunca, ‘Tabii, yaparım’ dedim. Tiyatronun en büyük isimleri; Nevra Serezli, Ayşen Gruda vardı. Ben onların yanında nasıl oynarım diye çok korkmuştum. Haldun Dormen bana, “Yaparsın şekerim” demişti. Tenkitlerini onun kadar kibarca lisana getiren kimseyi tanımadım. Bize iki ay oynarsınız demişlerdi, biz iki yıl boyunca Haldun Dormen’in bu büyüsünü sahneledik. Ondan çok şey öğrendim, hâlâ konserlerimde kullanıyorum. Dostluğumuz 47 yıl sürdü ve sürecek. 72. sanat yılımın kutlamasını onunla birlikte geçirmiştim, bunun için çok memnunum. Çok asil, dürüst, çalışkan ve çağdaş bakışıyla tam bir Cumhuriyet aydını, bir Atatürk sevdalısıydı. Kitaplarını tekrar okuyacağım, yani dostluğumuz hiç bitmeyecek”

KEREM ATABEYOĞLU: Ben hayatımın çok büyük bir kısmını Haldun Dormen’in ışığı altında geçirdim. Yüzlerce oyun oynadık, binlerce kilometre yol yaptık. Fakat onu en çok oğlumun 6 yaşındayken sorduğu bir soruyla anacağım. Bir gün “Baba nasıl oluyor da Haldun ağabey gelince bütün dünya daha hoş kokuyor ve bütün renkler daha canlı görünüyor” dedi. 6 yaşındaki bir çocuğun ruhuna bu türlü dokunabilen bir insan elbette ölümsüzdür. Ancak biz onunla birlikte en hoş kokularımızdan, en hoş renklerimizden birini yitirdik. Hayat maalesef Haldun Dormen’i kaybetti.

GEZEN: ONUN GİBİSİ ÇOK AZ

Gazetemizin müellifi, usta sanatçı Müjdat Gezen, Haldun Dormen’i şu sözlerle anlattı: “Haldun Dormen, kendi yazdığı üç senaryoyu benim MG Film’e üst üste çekti, direktörlüğünü yaptı. Kimsenin pek bilmediği bir sinemayla şenliğe katılarak en yeterli sinema mükafatını aldı. Türk tiyatrosu bence çok büyük bir ustasını kaybetti. Bu kadar uzun yıllar özel tiyatro yaşatabilen kişi çok azdır. Onu çok özleyeceğiz.”

Cumhuriyet

The post Türk tiyatrosunun büyük ismi Haldun Dormen, binlerce seveni tarafından uğurlandı: ‘Yaşam ustası’na veda first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri