reklam
reklam
reklam
reklam

TSMC 2nm Teknolojisi Yapay Zeka ile Rekor Kıracak!

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
tsmc-2nm-teknolojisi-yapay-zeka-ile-rekor-kiracak-0-Y6ZBiM51.jpg

Yapay zeka bölümündeki patlama yarı iletken sanayisinde istikrarları değiştirmeye devam ediyor. Sektörün tartışmasız lideri TSMC yeni nesil üretim teknolojilerine olan ağır talep nedeniyle kapasite sonlarını zorluyor. Gelen son raporlara nazaran şirketin 2 nanometre teknolojisi 2026 yılının üçüncü çeyreğinde tarihi bir muvaffakiyete imza atarak evvelki kuşakların toplam gelirini geride bırakmaya hazırlanıyor. Müşteriler fiyat artışlarına karşın sipariş vermekten vazgeçmiyor.

TSMC 2nm üretimi tüm kapasiteyi şimdiden doldurdu

Şirketin en gelişmiş üretim teknolojisi olan 2nm düğümü yapay zeka çiplerine olan açlık nedeniyle yok satıyor. 2026 yılının tamamı için üretim kapasitesinin şimdiden rezerve edildiği belirtiliyor. Liberty Times Net tarafından yayınlanan rapora nazaran TSMC 2nm üretimi adeta tek kişilik bir gösteriye dönüşmüş durumda. Bu yeni teknolojiden elde edilecek gelirin yılın üçüncü çeyreğinde şirketin en tanınan ve olgun teknolojileri olan 3nm ve 5nm süreçlerinin kümülatif gelirini geçmesi bekleniyor. Bu durum daldaki teknolojik geçişin ne kadar süratli olduğunu gözler önüne seriyor.

tsmc-2nm-teknolojisi-yapay-zeka-ile-rekor-kiracak-1-4lHxDJeH.jpg

10 yeni tesis ve devasa yatırım planı

Tayvanlı dev artan talebi karşılamak için kesenin ağzını açtı. Şirketin Tayvan ve ABD genelinde toplamda 10 adet 2nm tesisi kurmayı planladığı söz ediliyor. Bilhassa Tayvan içinde kurulacak üç yeni tesis için 28.6 milyar dolarlık devasa bir bütçe ayrılmış durumda. Fabrikaların 2026 yılı sonuna kadar aylık 80 bin ile 100 bin ortasında plaka üretim kapasitesine ulaşması hedefleniyor. Kaohsiung bölgesindeki Fab 22 ve Hsinchu Bilim Parkındaki Fab 20 tesisleri bu üretimin merkez üsleri olacak.

Dev şirketler sırada bekliyor

Şu anda şirketin gelirlerinin aslan hissesini yüzde 60 ile 5nm teknolojisi oluşturuyor. Lakin aylar geçtikçe bu istikrarın süratle değişmesi ve ibrenin daha gelişmiş teknolojilere kayması kaçınılmaz. Apple Qualcomm MediaTek AMD ve NVIDIA üzere teknoloji devleri daha güçlü ve verimli çipler için sıraya girmiş durumda. 1 Ocak prestijiyle uygulanan fiyat artışlarına karşın müşterilerin siparişlerden vazgeçmemesi bölümün bu teknolojiye ne kadar muhtaç olduğunu kanıtlıyor. 3nm kapasitesinin de sona dayandığı bu devirde 2nm teknolojisi altın çağını yaşamaya hazırlanıyor.

Peki siz yapay zeka gelişiminin donanım dünyasını bu kadar süratli değiştirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda paylaşın.

Shiftdelete

The post TSMC 2nm Teknolojisi Yapay Zeka ile Rekor Kıracak! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri