reklam
reklam
reklam
reklam

Suriye ile SDG mutabakatının akabinde: ‘ABD denetimi Türkiye’ye bırakacak, PYD lağvedilecek’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
suriye-ile-sdg-mutabakatinin-akabinde-abd-denetimi-turkiyeye-birakacak-pyd-lagvedilecek-0-UqDyxn7m.jpg

Suriye hükümeti ile SDG ortasındaki 14 unsurluk entegrasyon muahedesini memleketler arası bağlantılar uzmanı, Girne Amerikan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ali Poyraz Gürson Cumhuriyet’e kıymetlendirdi.

ABD’NİN BÖLGEYİ TÜRKİYE’YE BIRAKACAĞINI SÖYLEDİ

Genel bir tahlille başlayan Gürson, “Halep’teki çatışmalar sırasında sizinle konuştuğumuzda denetimin büsbütün Şam rejimine geçeceğini, daha sonra da ilerleyeceklerini söylemiştim. O denli de oldu. Bu iş Ankara merkezli yürüyor” dedi. Suriye ordusunun Halep’e yönelik birinci operasyonunun, 6 Ocak’taki Suriye-İsrail güvenlik mutabakatından çabucak sonra gerçekleşmesini manalı bulan Prof. Gürson, “Zaten bakın, Şara, Halep’in çabucak akabinde, Kürt açılımı üzere bir kararname yayımladı değil mi? Diplomatik lisanı düzgün bir açıklamaydı ve hepsi eşgüdümlü olarak, uygun bir zamanlamayla yürüyor. ABD Büyükelçisi de ‘Mekik diplomasisi dokuyoruz’ demişti. Barrack’ın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ulusal Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüşmesinden sonra bunlar gerçekleşiyor” tabirlerini kullandı.

ABD, SDG’Yİ “SATTI” MI?

ABD’nin SDG’yi “sattığı” istikametindeki yorumlara ait Gürson, “Sattı-satmadı değil, jeopolitik gereklilikler var. 5 yıldır söylüyorum ben bunu, 10 yıldır da bütün kitaplarda yazıyorum. ABD bu bölgeden Afganistan’dan, Vietnam’dan çıktığı üzere çekip gidecek. Zira bu örgüyü, merkezde global tesirli, ‘Türkosfer’ diye açıkladığım jeopolitik kurama istinaden mecburen Ankara’ya bırakacak” görüşlerini paylaştı.

‘UZUN VADEDE KALAN BÖLGELER DE ENTEGRE OLACAK’

Prof. Gürson, geleceğe dair öngörülerini ayrıntılandırarak, “Fırat’ın doğusu şu anda soru işareti oluşturuyor fakat ABD’nin İran’a yapacağı harekat için, İsrail’in güvenliği açısından, PYD’nin bir ‘güvenlik avuntusu’, tırnak içinde söylüyorum güvenlik avuntusu olacağını, sonrasında lağvedileceğini düşünüyorum. Silahlar toplanıp, Şam rejimine, Suriye ordusuna teslim edilecektir diye değerlendiriyorum. 14 unsurluk muahedede yer alan, Ayn-El Arab’ın ağır silahlardan arındırılması, hudutların güvenliği konusunda pürüzler çıkabilir. Lakin uzun periyotta bunların tamamının Şam’la, Şam’ın da Ankara’yla entegre yürüyeceği gözüküyor” kelamlarını sarf etti.

‘NETANYAHU GİDİNCE İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ ANKARA’DAN SAĞLANACAK’

Ortadoğu’ya ait beklentilerini de paylaşan Gürson, “İran’daki gelişmelerde herkes mollaların pazarlıkla kurtulabileceğini zannediyor. Gerek Hamaney’in gerekse Cumhuriyet muhafızlarının etkisiz hale getirilmesine yönelik ABD’nin bölgede çok ağır tatbikatlar yaptığını biliyoruz. Münasebetiyle geçtiğimiz yılki 12 günlük savaş üzere olmasa da hava dayanaklı bir özel kuvvetler operasyonu bekliyorum. Hasebiyle bu harekâttan sonra -İran Planı kitabında bunları yazdım, Suriye Planı’nda da bunların olacağını yazmıştım- Netanyahu kabinesi de gidecek ve merkezinde Türkiye’nin olduğu, Tel Aviv’in de, İsrail’in de güvenliğinin Ankara tarafından sağlandığı yeni bir periyoda geçilecek” cümlelerini kullandı.

Cumhuriyet

The post Suriye ile SDG mutabakatının akabinde: ‘ABD denetimi Türkiye’ye bırakacak, PYD lağvedilecek’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri