- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Geçen yılın Haziran ayında alınan kararla aile tabiplerinden alınacak kimi sıhhat raporları için fiyat alınması kararlaştırıldı ve belli raporlar artık fiyatsız verilmemeye başlandı. Atlet lisansı için verilen sıhhat raporu da bu raporlardan biri…
Öğrencilerin spor yapabilmeleri için gerekli sıhhat müsaade dokümanı aile hekimliklerinden alındığında 250 TL’ yi bulurken donanımlı hastanelerde yaklaşık 300-350 TL, özel hastanelerde ise çok daha yüksek fiyatlar karşılığında veriliyor. Birtakım vilayetlerde atlet lisansı için gerekli sıhhat raporlarının Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüklerinin bünyesinde mutabakat yapılan iş sıhhati ve güvenliği hizmeti veren özel şirketler aracılığıyla verildiği argüman edildi. Bu merkezlerde çocuklara ve ailelerine birkaç soru sorulduğu, tam manasıyla gerçek bir sıhhat değerlendirmesi yapılmadan raporların verildiği ileri sürüldü.
‘ÖNLERİNE VEZNE KONULMAKTA’
Konuya ait Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Devlet, çocukların sıhhat raporunu vermek için bile taşeron şirketlere mi başvurmaktadır?” sorusunu yönelterek, “Okullarda spor ve sanat faaliyetlerinin giderek okul dışına itildiği, ders programlarında bu alanlara ayrılan mühletin giderek daraltıldığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Buna karşın öğretmenlerimiz tüm imkansızlıklara karşın çocukları sporla ve sanatla buluşturmak için büyük bir gayret göstermektedir. Artık ise çocukların spor yapmasının önüne bir de fiyat manisi konulmaktadır. Okulun kapısında çocukları spor alanına yönlendirmek yerine önlerine adeta bir vezne konulmaktadır. Bu durum kamusal eğitim ve kamusal sıhhat anlayışının nasıl adım adım tasfiye edildiğinin açık bir göstergesidir” dedi.
‘VELİLER FİYATLARDA ZORLANIYOR’
Velilerin rapor fiyatını karşılamakta zorlandığını ve öğrencilerin spor faaliyetlerinden uzaklaştığını belirten Özbay, “Beden eğitimi öğretmenlerimiz çocukların bu imkandan yoksun kalmaması için büyük bir gayret göstermektedir. Kimi öğretmenlerimiz öğrencilerin spor yapabilmesi için rapor fiyatını kendi ceplerinden karşılamaktadır. Çocukların sıhhati da spor hakkı da bu kadar ciddiyetsiz bir anlayışa bırakılamaz. Sportmen sıhhati değerlendirmesi önemli bir sıhhat hizmetidir. Bir öğrencinin spor yapmaya uygun olup, olmadığının belirlenmesi sırf boy-kilo ölçümü ve temel bir stetoskop muayenesiyle sonlu bir kıymetlendirme değildir. Sıhhat denetimlerinin gerekli tetkiklerin yapılabildiği bilimsel ve inançlı şartlarda gerçekleştirilmesi gerekir” diye konuştu
‘DERHAL FİYATSIZ HALE GETİRİLMELİ’
Sporun sadece fizikî gelişim olmadığını söz eden Özbay, “Spor; çocukların disiplin, dayanışma ve özgüven kazanmasını sağlayan en değerli eğitim araçlarından biridir. Okullarda şiddetin ve akran zorbalığının azaltılmasında spor faaliyetlerinin rolü eğitim bilimleri tarafından açıkça ortaya konmuştur. Bugün okullarda artan şiddetten ve disiplin meselelerinden kelam edenlerin çocukların spor yapmasının önüne para mahzuru koyması büyük bir çelişkidir. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı çocukların spor hakkını direkt etkileyen bu mevzuda sorumluluk almak zorundadır. Okul sporları kapsamında alınan sıhhat raporları öğrenciler için derhal fiyatsız hale getirilmeli, atlet sıhhati denetimleri ise bilimsel ve inançlı sıhhat şartlarında yapılacak biçimde tekrar düzenlenmelidir. 24 yıldır ülkeyi tek başına yöneten bir iktidarın sonunda ortaya çıkan tablo ibret vericidir. Çocuklara kâfi spor alanı açamayan, spor altyapısını güçlendiremeyen bir anlayış artık çocukların spor yapmasının önüne fiyat tarifesi koymaktadır. Çocukların spor yapması bir ayrıcalık değil temel bir haktır. Bu hak ne piyasaya ne de fiyat tarifelerine teslim edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhuriyet
The post Okul sporları için alınan sıhhat rapor fiyatı velileri zorluyor: Spor hakkına fiyat manisi first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...