reklam
reklam
reklam
reklam

IBM’den Bilim Dünyasında Çığır Açan Keşif

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
ibmden-bilim-dunyasinda-cigir-acan-kesif-0-XDfhAfnB.webp

Teknoloji ve bilim dünyası, kimya ve fizik kurallarını yine yazabilecek tarihi bir gelişmeye sahne oldu. IBM liderliğinde; Manchester Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, ETH Zürih, EPFL (Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü) ve Regensburg Üniversitesi’nden araştırmacıların oluşturduğu milletlerarası bir bilim heyeti, tabiatta bir gibisi daha bulunmayan orijinal bir molekül yarattı. Prestijli bilim dergisi Science‘ta yayımlanan bu çığır açıcı çalışma, elektronları tirbuşon gibisi bir sarmal sistemde hareket eden ve “yarım-Möbius” (half-Möbius) elektronik topolojisine sahip birinci molekülün deneysel olarak sentezlenmesi ve gözlemlenmesi manasına geliyor.

Kimyanın Hudutlarını Zorlayan Tasarım: C₁₃Cl₂ Molekülü

Bilim insanlarının bugüne kadar sentezlemediği, gözlemlemediği ve hatta teorik olarak varlığını tam manasıyla öngöremediği bu egzotik molekül, temel kimyasal davranışları kökünden değiştiriyor. C₁₃Cl₂ formülüne sahip olan bu yapı, Oxford Üniversitesi’nde özel olarak sentezlenen bir öncü husustan yola çıkılarak laboratuvar ortamında atom atom inşa edildi.

Bu harika inşa süreci, mutlak sıfıra yakın (yaklaşık -273°C) dondurucu sıcaklıklarda ve ultra yüksek vakum altında, son derece hassas bir halde kalibre edilmiş voltaj darbeleriyle tek tek atomların yerinden oynatılmasıyla gerçekleştirildi. Klasik kimyada elektronlar görece kestirim edilebilir yörüngelerde hareket ederken, bu yeni moleküldeki elektronlar yapı boyunca 90 derecelik bir bükülme yaşıyor ve başlangıç fazına dönebilmek için tam dört cinse gereksinim duyuyor.

ibmden-bilim-dunyasinda-cigir-acan-kesif-1-fk7Y5O71.webp

İşin en büyüleyici kısmı ise bu topolojik yapının saat tarafında kıvrımlı, saat istikametinin bilakis kıvrımlı yahut büsbütün düz durumlar ortasında tersinir (geri döndürülebilir) halde değiştirilebilmesi. Bu durum, elektronik topolojinin tabiatta baht yapıtı “bulunacak” bir özellik olmaktan çıkıp, artık laboratuvar ortamında “tasarlanabilir” ve “kontrol edilebilir” bir mühendislik parametresine dönüştüğünü kanıtlıyor.

Klasik Bilgisayarların Çaresiz Kaldığı An ve Kuantum Devrimi

Bilim insanları bu eşsiz molekülü yarattıktan sonra, onun nasıl ve neden bu halde davrandığını anlamak üzere devasa bir sorunla karşı karşıya kaldılar. C₁₃Cl₂ içindeki elektronlar birbirleriyle öylesine derin ve karmaşık bir kuantum dolanıklığı (entanglement) içinde etkileşime giriyorlardı ki, her bir elektron oburlarının durumunu eşzamanlı olarak etkiliyordu. Bu davranış modelini klasik bilgisayarlarla simüle etmeye çalışmak, hesaplama yükünün eksponansiyel olarak artmasına ve dünyanın en güçlü klâsik makinelerinin dahi bu yükün altında ezilmesine neden oluyordu.

İşte tam bu noktada, klâsik hesaplama mimarilerinden büsbütün farklı bir lisanla konuşan kuantum bilgisayarlar devreye girdi. Kuantum bilgisayarların temel yapı taşları olan kübitler, tabiatları gereği moleküllerdeki elektronları yöneten tıpkı kuantum mekaniği maddeleriyle çalışır. Bu sayede, moleküler seviyedeki davranışları varsayımlar yahut yaklaşımlarla değil, direkt temsil ederek kusursuz bir biçimde simüle edebilirler.

Kuantum merkezli harika bilgisayar iş akışlarını kullanan araştırmacılar, kuantum işlemcilerin (QPU) gücünü klasik CPU ve GPU’larla birleştirerek sorunu modüllere ayırdı. Yapılan hesaplamalar sonucunda, bu sıradışı topolojinin gerisindeki temel sistemin sarmal bir “sözde Jahn-Teller etkisi” (pseudo-Jahn-Teller effect) olduğu gün yüzüne çıkarıldı.

Maddenin Denetiminde Orijinal Bir Boyut

Araştırmanın ortak muharrirlerinden, Manchester Üniversitesi Hesaplamalı ve Teorik Kimya Öğretim Üyesi Dr. Igor Rončević, bu keşfin yalnızca bir başlangıç olduğunu vurguladı. Rončević, “Kimya ve katı hal fiziği, maddeyi denetim etmenin yeni yollarını bularak ilerler. 20. yüzyılın sonlarında elektron spini, bilgi depolamayı dönüştüren yeni bir özgürlük derecesi (spintronik) olarak hayatımıza girmişti. Bugün yaptığımız çalışma ise topolojinin de değiştirilebilir bir özgürlük derecesi olarak kullanılabileceğini ve gereç özelliklerini denetim etmek için yeni, güçlü bir rota çizdiğini gösteriyor,” tabirlerini kullandı.

Ayrıca klasik bilgisayarlarla elektronları simüle etmenin zorluğuna dikkat çeken Rončević, on yıl evvel lakin 16 elektronun tam olarak modellenebildiğini, bugün klasik sistemlerin 18 elektrona kadar çıkabildiğini belirtti. Fakat bu çalışmada, kuantum donanımı sayesinde tam 32 elektronun davranışları muvaffakiyetle keşfedildi.

Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harry Anderson ise bu yapıların yalnızca mikroskop prob ucundan uygulanan voltaj darbeleriyle birbirine dönüştürülebilmesinin ne kadar büyüleyici olduğunu vurgularken; Regensburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jascha Repp, kuantum donanımlarının yalnızca gösterişli demolar için değil, gerçek bilimsel atılımlar için kullanıldığı bir projenin modülü olmaktan büyük heyecan duyduğunu lisana getirdi.

Bu tarihi atılım, ünlü fizikçi Richard Feynman’ın yıllar evvel ortaya koyduğu “kuantum fiziğini simüle edebilen bilgisayarlar” vizyonunun gerçeğe dönüştüğünün en somut delillerinden biri. Elde edilen muvaffakiyet, geleceğin ilaçlarını, yüksek teknolojili malzemelerini ve kimyasal bileşiklerini tasarlamak için insanlığa yesyeni bir pencere aralıyor.

Shiftdelete

The post IBM’den Bilim Dünyasında Çığır Açan Keşif first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri