- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Türkiye’de giderek derinleşen çocuk yoksulluğu direkt “okul”a yansıyor. Aydın’daki devlet birinci ve ortakullarda çalışan 91 öğretmenin saha müşahedelerine dayanarak yapılan araştırma, çocuklardaki yoksulluk seviyesinin arttığını ortaya koyuyor.
Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ruken Akar Vural’ın, Aydın Eğitim-Sen şubesi yürütme kurulu ile yaptığı “Derinleşen Çocuk Yoksulluğu: Birinci ve Ortaokul Öğretmenlerinin Saha Müşahedeleri Ne Söylüyor?” başlıklı çalışmaya katılan öğretmenlerin yüzde 64’ü, çocukların rölâtif yoksulluk seviyesinin son birkaç yıl içindeki değişimi ile ilgili soruya “giderek arttı” karşılığını verdi.
Öğretmenler çocukların eğitim malzemelerine erişim açısından yaşadığı yoksulluğu iki açıdan tanımlıyor: Kırtasiye ve kaynak kitap alımında zahmet, eğitimde fırsat eşitliğinin derinleşmesi.
Beslenme yetersizliği açısından iki temel probleme dikkat öğretmenler, bunları “okula aç gelme” ve “beslenme çantasında kâfi ve istikrarlı besin ögelerinin bulunmaması” olarak söz ediyor.
Öğrencilerinin “mevsimine uygun giysi koşulları”nı sağlayamadığını söyleyen öğretmenler, yoksulluğun en görünür göstergelerinden birinin “giyim” olduğunu vurguluyor.
Öğrencilerin ekonomik nedenlerden ötürü gelişimsel açıdan kıymetli olan rutin sıhhat taramalarının kâfi seviyede sağlanamadığını anlatan öğretmenler, okul dışı fiyatlı eğitim aktifliklerine iştirakin çok düşük olduğunu ve bu yoksunluğun giderek arttığını gözlemlediklerini de belirtiyor.
Dikkat çeken bir başka sorun da öğretmenlerin nörogelişimsel farklılık gösteren öğrenci sayısında yıllar içinde artış gözlemlemesi.
‘ÇANTASI OLMAYAN VAR’
Öğretmen görüşlerinden bazıları şöyle:
- Öğrencilerin birden fazla kitap almakta zorlanıyor, fotokopiyle yönetim etmeye çalışıyorlar.
- Bazı öğrenciler defterlerin tamamını alamadan periyodu bitiriyor. 4 Birtakım öğrencilerin defter, kalem, silgi üzere temel muhtaçlıkları bile eksik olabiliyor.
- Eski defterlerini tekrar kullanmak zorunda kalan ya da kalemini arkadaşlarından ödünç alan öğrencilerle sıkça karşılaşıyoruz.
- Okul ve beslenme çantası olmayan öğrenciler var.
- Daha evvelki yıllarda her sınıfta bu tıp gereksinimleri karşılayamayan bir iki öğrenci olurdu son yıllarda bu sayı sınıf mevcudunun yarısı üzere oranlara ulaştı.
- Kırtasiye eserleri kıymetli olduğu için öğrencinin buna erişimi kısıtlı. Örneğin silgi üzere olmazsa olmaz bir gereç bile ortak kullanılabiliyor. -Aynı sınıfta kimi öğrenciler her şeye sahipken kimileri hiçbir şeye sahip değil.
‘YARIDAN BİRÇOK AÇ GELİYOR’
- Öğrencilerin yarıdan fazlası kahvaltı yapmadan okula geliyor.
- Sabahları başı ağrıyan, halsiz olan çocukların birden fazla aç.
- Son birkaç yıldır herkesin yapabileceği kek, poğaça, kıymetli olmayan meyveler vb. içeren beslenme listelerini bile veremiyoruz.
- Kışın montu olmadığı için sınıfta titreyen öğrencilerimiz oluyor.
- Ocak ayında kısa kollu giyen, okul kıyafetleri olmadığı için okul yönetimine yakalanmamak için okula bilhassa geç gelen öğrencilerimiz var..” -Ayakkabıları genelde yok terlik ile geliyorlar.
- Çok acil bir durum olmadıkça doktora götürülmüyorlar.
- Diş ve göz denetimleri neredeyse hiç yapılmıyor.
- Çocukların büyük kısmı hiçbir kursa katılamıyor.
- Spor, müzik üzere faaliyetler yalnızca maddi durumu düzgün olanlara kalıyor.
- Gezi üzere etkinliklere katılmaya çok hevesliler fakat fiyat yüksekliği bütçelerine uymadığı için gidemiyorlar. Uzak-yakın fark etmiyor. Günübirlik seyahat fiyatları bile fazla geliyor.
OKULDA KAHVALTI VERİLMELİ
Prof. Dr. Ruken Akar Vural, derinleşen çocuk yoksulluğu konusunda yapılmasını önerdikleri okul tabanlı çalışmaları şöyle sıralıyor:
- Çocukların güne sağlıklı bir öğünle başlamalarına takviye olmak için fiyatsız “okulda kahvaltı” öğünü ve pak içme suyu organize etmek, tam gün eğitim veren okullarda fiyatsız, sağlıklı öğlen yemeği hizmeti vermek.
- Özellikle fakir çocukların devam ettiği okullarda öğretimsel malzeme sağlamak, dijital dayanak vermek.
- Aileler için, uygun fiyatlı yahut fiyatsız okul formaları dayanağı sağlamak.
- Akademik olarak geride kalan çocuklar için ek özel dersler yoluyla kişiselleştirilmiş akademik gelişim dayanağı sağlamak.
- Öğrenme zahmetlerini belirlemek ve okul temelli fiyatsız erken müdahale programları uygulamak.
- Çocukların öz hürmetlerini desteklemek için spor, müzik ve drama ve tiyatro üzere okul sonrası eğitim programları geliştirmek.
- Anne-baba dayanak atölyeleri atölye düzenlemek.
- Çocukların duygusal ve toplumsal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için ruhsal müracaat hizmetlerine eşit ve fiyatsız erişim sağlamak.
Cumhuriyet
The post Aydın’daki birinci ve ortaokullarda ‘yoksulluk araştırması’ yapıldı: Silgiye para yok! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...