reklam
reklam
reklam
reklam

Alaattin Yüksel: İzmir vergide üçüncü, yatırımda gerilerde

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
İZSİAD Yönetim Kurulu Lideri Alaattin Yüksel, gazetemizin İzmir ofisini ziyaret ederek Ege bölge temsilcimiz Mehmet Şakir Örs ve çalışma arkadaşlarımızla bir ortaya geldi. Alattin Yüksel, İzmir’in sanayi, ticaret ve ihracat kapasitesi açısından Türkiye’nin en güçlü kentlerinden biri olduğunu belirterek kentin ihracatının ithalatı karşılama oranında Türkiye ortalamasının çok üzerinde yer aldığını söyledi. Yüksel ayrıyeten, yüksek enflasyon, yüksek faiz, finansmana erişim sorunu ve global rekabet baskısının ise üretim gücünü zayıflattığını söz etti. İzmir’in ekonomik göstergeler açısından Türkiye’nin lokomotif kentlerinden biri olduğunu söyleyen Yüksel, “Türkiye’de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70’lerde seyrederken İzmir’de bu oran her vakit yüzde 100’ün üzerinde olmuştur. İzmir’in ihracatı 23 milyar 617 milyon dolar, ithalatı ise 11 milyar 800 milyon dolar düzeyinde. Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 161 oldu. Şubat ayında yüzde 143, ocak ayında ise yüzde 164’tü. Türkiye ortalaması ise yüzde 70’lerde” dedi.

İZMİR’İN YATIRIM HİSSESİ YÜZDE 2.5’lara düştü

İzmir’in ödediği vergiler açısından da Türkiye iktisadına büyük katkı sunduğunu belirten Yüksel, “Türkiye’de ödenen vergilerin yaklaşık yüzde 11’i İzmir’den geliyor. İzmir bu alanda daima üçüncü sırada yer alıyor. Fakat kamu yatırımlarından aldığı hisse geçmişte yüzde 6 düzeylerindeyken yüzde 2.5’lara kadar düştü. Şu an yüzde 3’ler düzeyinde seyrediyor” dedi.

Yeşil Mutabakat sürecine de değinen Yüksel, “Avrupa Birliği hudutta karbon düzenlemesi uygulayacak. İhraç edilen eserlerde karbon emisyonuna nazaran yüzde 15-17’ye kadar vergi uygulanabilecek. Buna hazırlanamazsak Avrupa’ya ihracat yapamaz hale gelebiliriz” dedi. Yeşil dönüşümün artık bir tercih değil mecburilik olduğunu kaydeden Yüksel, sanayi ve üretim kesimlerinin bu sürece süratle adapte olması gerektiğini söyledi.

‘TARIMDA ÜRETİM ÇÖKÜYOR’

Gıda enflasyonunun temel nedenlerinden birinin tarım siyasetleri olduğunu söz eden Yüksel, “Çiftçi desteklenmediği için üretim yapmak isteyen insan sayısı azalıyor. Birçok üretici ziyan ettiği için üretimden çekiliyor. Tarımın çok önemli formda desteklenmesi gerekiyor” dedi. Bayanların işgücüne iştirak oranının da düşük düzeyde kaldığını söyleyen Yüksel, “Türkiye genç nüfusuyla övünüyor fakat milyonlarca genç ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Türkiye kalkınacaksa gençlerin ve bayanların emeğinden kesinlikle yararlanmalı” diye konuştu.

YEŞİL MESLEKLER AKADEMİSİ BAŞLIYOR

İZSİAD ile üye firması Uslu Elektrik ortasında imzalanan protokol kapsamında yaşama geçecek olan Yeşil Meslekler Akademisi projesi başlıyor. Türkiye genelinde 18 ila 25 yaş ortasındaki 100 genç sürdürülebilir güç teknolojileri, döngüsel iktisat ve yeşil üretim üzere gelişen trendlerin merkezindeki mesleklere hazırlanacak.

Cumhuriyet

The post Alaattin Yüksel: İzmir vergide üçüncü, yatırımda gerilerde first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri